rujna 28, 2017


Agencija za lijekove i medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini (AML) prošle sedmice je donijela rješenje o odbijanju zahtjeva za oglašavanje i rješenje o stavljanju van snage saglasnosti za oglašavanje lijeka Caffetin (paracetamol, propifenazon, kofein, kodein) tableta široj javnosti.
Caffetin svima dobro dođe za bolove, a znamo li koliko je štetan za nas ? U obavještenju koje je izdala svetska agencija za lekove, navodi se da je reč o leku koji sadrži kodein, koji je opojna droga i, u skladu sa zakonom, zabranjeno ga prodavati široj masi.
– Za kodein su prošle godine objavljene neverovatno bizarne bezbedonosne informacije od strane Evropske agencije za lekove.Svi lekovi su zabranjeni koji u svom sastavu sadrže kodein kao aktivnu supstancu, zbog postojanja brzih metabolizera kodeina kod dece, ali i kod određenog broja ljudi svih starosnih skupina, koji posljedično znatno brže pretvaraju kodein u morfin.
Koliko je kodein opasan pokazuje i činjenica da je kodein na crnom tržištu jedna od najtraženijih supstanci. Većina ovisnika o heroinu prema zadnjim statistikama pronalazi kodein kao alternativu.
Posebno zanimljiv je i video snimak koji se pojavio na internetu a na njemu se vide posledice uzimanja kodeina.Devojka je uzevši kodein ušla u sredstvo javnog prevoza, a u toku vožnje droga je počela da deluje. U video snimku ispod pogledajte kako ova opojna droga utiče na ljude. Upozoravano vas da snimak sadrži scene koje nisu prikladne za maloljetne osobe.